joi, 18 august 2011

Îţi este frică să faci o prezentare?

„Dacă glumeşti şi obţii în schimb o privire indiferentă, eşti mort.. dar prezentarea unei oferte este oricum un joc de noroc..., aşa că de ce să nu te distrezi?”

Prezentarea de oferte este unul dintre motivele pentru care mulţi oameni evită o carieră în domeniul vânzărilor. Din păcate sunt foarte mulţi agenţi care nu ştiu să prezinte o ofertă, nu se pregătesc deloc pentru o prezentare de ofertă. Haideţi să vedem câteva puncte tari pentru a avea succes atunci când facem o prezentare:


* Fii foarte bine pregătit.

- să ştii care sunt obiectivele cele mai importante.

- să ai întotdeauna un scop.

- să ai un scenariu bine pus la punct.

- să ai materiale şi instrumente perfecte (cataloage, liste de preţuri, etc.)

* Nu te scuza pentru nimic. Nu spune „îmi pare rău”.

Când ajungi la o întâlnire, treci direct la afaceri. Nu spune: „Îmi cer scuze că vă deranjez”. Spune direct ce ai de spus.

* Felul în care spui prima replică determină succesul.

Impactul primei replici va determina succesul sau eşecul.

* Nu da atenţie reticenţei sau fricii.

Crează-ţi un discurs, citeşte cărţi cu un conţinut optimist, nu te uita la ştiri şi crede cu toată tăria că poţi să reuşeşti.

* Nu vei vinde tuturor clienţilor cărora le faci o prezentare de oferte. Pregăteşte-te să fii refuzat.

Oamenii nu te resping pe tine, ci oferta pe care le-o faci. Asta te face să te simţi mai bine, nu-i aşa?

* Învaţă de la cei care-ţi spun „nu”.

Află ce anume i-a făcut să spună „nu” sau să nu fie interesaţi.

* Exersează, exersează, exersează.

Până nu stăpâneşti cum trebuie discursul ofertei de vânzare, vei părea artificial. Nimic nu e mai rău decât un agent de vânzări care vorbeşte în acest mod.

* Distrează-te.

Eşti plătit pentru a învăţa abilităţile de vânzări care-ţi vor fi utile toată viaţa. Nu este vorba despre o tumoare cerebrală, ci despre o prezentare de vânzare. Simte-te bine. Fă pe cineva să zâmbească.

Cred că lipsa de pregătire şi teama prezentării unei oferte de vânzare, este de fapt şi cea mai importantă piedică în prospectarea pieţei. Trebuie lucrat mult la prezentare. Dacă îţi scrii pe hârtie un scenariu complet de prezentare al unei oferte de vânzare, îţi promit că din următoarea zi, deja vei fi mai sigur pe tine şi vei aborda altfel potenţialii clienţi. Trebuie să depui puţin efort. Nu le poţi învăţa pe toate dacă tu nu-ţi dai interesul. Gândeşte-te că ţi-ai ales un drum în viaţă. Acesta este „lumea vânzărilor”. Este o lume fenomenală. Este atât de mult potenţial, încât este loc pentru fiecare dintre noi. Diferenţa, v-am mai spus eu...., este că unii printre care şi tu...citesc şi se pregătesc continuu...., în timp ce alţii caută scuze, pur şi simplu acuză pe alţii, şi nu-şi asumă deloc responsabilităţile. Eu sper ca tu să nu faci parte dintre ei, din contră, sper să-ţi doreşti să fi un om de succes. Oricum eşti pe drumul cel bun, pentru că ai citit acest articol.

Mă retrag în speranţa că ai băgat ceva la cap din lecţia de astăzi şi sper că vei înceta să mai pierzi timpul în zadar.

1 comentarii:

Anonim spunea...

interesant...am băgat ceva la cap :)

Trimiteți un comentariu